ACP-formulier beschikbaar in VIPLive en deelbaar met de huisartsenpost

22 december 2022

Vanaf nu is het ACP-formulier beschikbaar in VIPLive. Groot voordeel hiervan is dat deze informatie deelbaar is met de huisartsenpost (Doktersdienst Groningen).

Wat is ACP? 
Advance Care Planning (ACP) draagt bij aan zorg op maat. ACP is een proces waarbij de patiënt zijn wensen, doelen en voorkeuren voor toekomstige zorg bespreekt en vastlegt samen met naasten en zorgverleners.  Het gesprek over behandelvoorkeuren en behandelgrenzen zorgt ervoor dat de zorg beter aansluit bij de wensen van de patiënt. Proactieve zorgplanning kan onnodige en onwenselijke zorg voorkomen. Ook en juist als de eigen dokter er niet is (’s avonds en in het weekend). 

Het ACP-formulier in VIPLive is het middel om in te vullen tijdens een gesprek over behandelwensen. Dit formulier is gebaseerd op de landelijke leidraad voor het proces en uniform vastleggen van proactieve zorgplanning

Waarom een digitaal ACP-formulier?  
Het ACP-formulier vervangt het formulier uit onze kwetsbare ouderenzorgmap. Groot voordeel van ACP registeren in VIPLive (uiteraard met toestemming van de patiënt) is dat deze informatie deelbaar is met de huisartsenpost (Doktersdienst Groningen).  

Hoe werkt het?

  • In deze video (2 min) kun je zien waar je het ACP-formulier in VIPLive kunt vinden en hoe je het kunt invullen. De stappen in de video zijn ook uitgeschreven in deze handleiding.  
  • Deze video (1 min) laat zien wat de huisartsenpost ziet. 

Andere handelingen die nodig zijn voor goede informatieoverdracht voor kwetsbare/palliatieve mensen:  

  • Maak altijd een A20-regel in het HIS met ‘Niet Reanimeren’ indien van toepassing (aanmerken als ‘probleemstatus’).  
  • Gebruik van het palliatieve memoveld binnen Topicus is bedoeld voor actuele overdracht, bijvoorbeeld in de laatste levensfase. 
  • Vraag toestemming LSP aan te zetten, zodat je collega op de huisartsenpost niet tegen een blanco dossier aankijkt. 

Het invullen van een ACP-formulier in VIPLive is voor 2023 – 2024 één van de regio specifieke indicatoren van de Resultaatbeloning Menzis

Terug naar overzicht