Inhalatie-instructie

screenshot doknoord acg en ziekenhuizen inhalatie-instructie.png

Het gezamenlijke zorgpad inhalatie-instructie is beschikbaar! DokNoord, de Apothekers Coöperatie Groningen (ACG) en de regionale ziekenhuizen hebben gewerkt aan het ontwikkelen van regionale afspraken voor dit nieuwe zorgpad. Doel: het verbeteren van de inhalatie-instructie en het bevorderen van het juiste gebruik van inhalatiemiddelen bij patiënten. Ook is ingezet op het verspreiden van kennis rondom het voorschrijven van het juiste device en het Groninger Longformularium door de ontwikkeling van een FTO-presentatie.

Wat het project heeft opgeleverd

  • Een visuele weergave van de route van inhalatie-instructie en de rol van de huisartsenpraktijk, de apotheek en het ziekenhuis.
    • Zowel digitaal beschikbaar met handige doorklikmogelijkheden als in de vorm van een geplastificeerde kaart.
  • QR-code met informatie voor patiënten.
  • Gezamenlijke IMIS-trainingen met praktijk- en apotheekmedewerkers.
  • Kant-en-klare FTO-presentatie over nieuw zorgpad en longformularium.

Ga naar het overzicht inhalatie-instructie (digitale versie)

Visuele weergave

Scholing inhalatie-instructie

We bieden scholing over inhalatie-instructie aan via Stichting IMIS. Nieuw is dat deze trainingen gezamenlijk zijn met praktijk- en apotheekmedewerkers.

  • Belang scholing inhalatie-instructie

    De effectiviteit van inhalatiemedicatie is sterk afhankelijk van het goed aanleren van de juiste inhalatietechniek, direct na het voorschrijven van het medicijn. Er worden op dit moment nog te veel essentiële fouten gemaakt door patiënten. Daarom is het van groot belang dat zorgverleners de inhalatie-instructie op een uniforme manier geven aan patiënten. Om dit te realiseren, bieden we scholing aan via Stichting IMIS

    We verwachten dat er dagelijks minimaal één geschoolde IMIS-medewerker aanwezig is in de apotheek of huisartsenpraktijk. Dit is essentieel voor het goed uitvoeren van de inhalatie-instructie en het verbeteren van de patiëntenzorg. Hoe meer medewerkers getraind zijn, hoe beter.

  • Meld je aan voor scholing

    Daarom raden we medewerkers aan zich aan te melden voor geaccrediteerde IMIS-scholing. Er worden jaarlijks twee soorten gezamenlijke IMIS-trainingen aangeboden voor apothekersassistentes, doktersassistentes, praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen, op verschillende locaties in de regio.

    IMIS Blended learning - Basis

    IMIS-training - Verdieping

    • Voor medewerkers die hun kennis willen bijspijkeren en up-to-date willen blijven. Deze training dient elke 3 jaar te worden herhaald. 
    • Bekijk wanneer deze training staat gepland en meld je aan.

    Van deze geaccrediteerde trainingen vindt de basistraining elk jaar vier keer plaats en de verdiepingstraining twee keer.