Wat deze interventie je huisartsenpraktijk en je patiënt oplevert

Bij deze interventie volgt de huisarts, physician assistant (PA) en verpleegkundig vpecialist (VS) een scholing/training ALK/SOLK. Het gaat om een andere benadering bij 'Aanhoudende Lichamelijke Klachten'. Deze interventie richt zich op het doorvragen en het gesprek breder trekken dan waar de patiënt in eerste instantie voor komt.

Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK), voorheen Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK), komen vaak voor in de huisartspraktijk. ALK zijn klachten die minstens enkele weken duren en het functioneren beperken of lijdensdruk veroorzaken. Bij het aanhouden van de lichamelijke klachten kunnen zowel biologische, psychologische als sociale factoren een rol spelen.

Voor een effectieve aanpak is het belangrijk dat arts en patiënt het met elkaar eens worden over de kern van het probleem. Hiervoor zet de huisarts de juiste communicatievaardigheden in. Vervolgens bepaalt de huisarts samen met de patiënt hoe de klacht aan te pakken, zo wordt de regie gedeeld.

De voordelen van deze interventie op een rij:

  • Andere benadering bij ‘aanhoudende lichamelijke klachten’.
  • ​Niet de aandoening of beperking staat centraal, maar de patiënt met al zijn lichamelijke, psychosociale en spirituele behoeften. Behandeling en begeleiding sluit hierdoor aan bij de patiënt, waarbij meer verantwoordelijkheid en regie bij de patiënt ligt.
  • Meer ruimte in de praktijk door de juiste zorg, op de juiste plek, en/of door de juiste zorgverlener 

Hoe voer je de interventie uit

Voorbereiding

Individueel praktijkplan
Neem deze interventie op in je individueel praktijkplan.

Scholing
Zie bij scholing op deze pagina. 

Ondersteunende materialen

Scholing

Er zijn meerdere opties voor scholing.

Open inschrijving nascholing
Nascholing ALK/SOLK

E-learning
E-learning ALK/SOLK voor onder andere huisartsen, verpleegkundig specialisten en POH-GGZ

Ter inspiratie

Bekijk hoe een kaderhuisarts GGZ  ALK toelicht in 7 stappen, via onderstaand filmpje (1 minuut).