Zet een Multidisciplinair Overleg (MDO) op met onze ondersteunende tools
8 mei 2025
Eén van de onderdelen van MTVP is samenwerken met het netwerk. Hieronder valt Welzijn op Recept en het Multidisciplinair Overleg (MDO). De afgelopen tijd zijn we achter de schermen druk aan de slag geweest met de MDO-interventie. Dit zodat we je hierbij zo goed mogelijk kunnen ondersteunen. En goed nieuws: inmiddels staat alles voor je klaar, zodat je een vliegende start kan maken met het (verder) opzetten van een MDO.

Over de interventie MDO met wijkverpleging en welzijnscoach
Bij deze interventie brengt een MDO de huisartsenpraktijk, wijkverpleging en de welzijnscoach samen om (complexe) casussen te bespreken en gezamenlijk tot een behandelplan te komen. Leer de zorgprofessionals in je netwerk hierdoor beter kennen en maak gebruik van elkaars expertise en netwerk. Door goede samenwerking kun je de zorg beter afstemmen en efficiënter werken. Zo zorgen we samen voor de best passende zorg voor de patiënt.
Bekijk de video over het MDO in de huisartsenpraktijk
Vanuit de GHC maakten we een video over het MDO bij huisartsenpraktijk Veentjer in Veendam. Wil je weten wat de ervaringen zijn en wat het jou oplevert? We nodigen je van harte uit om de video te bekijken op de MDO-pagina op onze website!
Toolbox MDO met bijbehorende handreiking
Ter ondersteuning bij het opzetten van een MDO hebben we een toolbox en handreiking ontwikkeld. Deze toolbox en handreiking bevatten nuttige informatie, concrete handvatten en praktische tips voor het opzetten en organiseren van een MDO. Alles voor een vliegende start dus. Op onze website staan de toolbox en handreiking voor je klaar. Ook vind je daar verdere informatie.
Vragen
Heb je vragen of wil je graag extra ondersteuning bij dit onderwerp? Neem dan contact op met je eigen praktijkconsulent.
NB. De uitrol van deze interventie gaat samen met de implementatie van Welzijn op Recept. Het kan zijn dat je huisartsenpraktijk nog niet samenwerkt met een welzijnscoach*. Desondanks kun je al wel starten met het opzetten van de MDO-interventie en kan de welzijnscoach later aanhaken. Het streven is dat elke huisartsenpraktijk in de provincie Groningen in de toekomst beschikt over een welzijnscoach. De implementatie is momenteel in volle gang; op dit moment werkt 60% van de huisartsenpraktijken samen met een welzijnscoach.
*Heeft jouw huisartsenpraktijk nog geen welzijnscoach? Neem dan contact op met de gemeentelijke welzijnsorganisatie voor de stand van zaken. Voor meer informatie kun je ook terecht bij Roelinda Bos, via r.bos@ghcgroningen.nl.