Wijzigingen in de voetmodule

8 mei 2025

Sinds 1 januari 2023 is de geneeskundige preventieve voetzorg vanuit de basisverzekering uitgebreid. Deze zorg was er alleen voor mensen met diabetes mellitus, maar nu ook voor mensen met een andere chronische aandoening en verhoogd risico op (pre)ulcera aan de voeten.

foto voetzorg diabetestype 1 nl.jpg

Risico-classificatie 
Vergelijkbaar met de Sims-classificatie voor mensen met diabetes, is er nu ook een risicoclassificatie voor mensen met andere aandoeningen. Deze classificatie is gekoppeld aan zorgpakketten, die alle zorg bieden om (pre)ulcera aan de voeten te voorkomen. De hoofdbehandelaar, zoals de huisarts of medisch specialist, bepaalt de Sims- of risico-classificatie. Op basis hiervan stelt de podotherapeut het juiste zorgpakket samen. 

Wie komen ervoor in aanmerking? 
Een persoon komt in aanmerking zodra er een verhoogd risico op voetulcera is als gevolg van een chronische aandoening. Het risico is altijd leidend, niet de onderliggende chronische aandoening. 

De geldende risicofactoren zijn: 
- Verlies van protectieve sensibiliteit (neuropathie); 

- Aanwezigheid van perifeer arterieel vaatlijden; 

- Aanwezigheid van een kwetsbare huid bij chronische aandoening en/of medische behandeling*; 

- Aanwezigheid van tekenen van lokaal verhoogde druk**; 

- Voorgeschiedenis met ulcera en/of amputatie; 

- Inactieve Charcot-voet; 

- Eindstadium nierfalen (eGFR < 15 ml/min) of nierfunctie vervangende therapie (dialyse). 

* Een kwetsbare huid bij een chronische aandoening en/of medische behandeling dient altijd in combinatie met tekenen van lokaal verhoogde druk voor te komen om in aanmerking te komen voor preventieve voetzorg uit de basisverzekering. Deze risicofactor geldt niet voor mensen met diabetes mellitus. 
** Klinische (zichtbare) tekenen van verhoogde druk in de voet en/of enkel, gedefinieerd als overmatige lokale eeltvorming (inclusief eelt in de nagelwal en likdoorns) die dik, droog, hard en zeer plaatselijk aanwezig is en leidt tot piekdrukken, en/of lokale ontstekingsverschijnselen zoals zwelling, roodheid, of warmte, en/of intra- of subcutane bloeding en/of blaarvorming, en/of kloven. Hiermee wordt niet bedoeld: droog, niet snijdbaar, diffuus eelt. 

Verwijzen naar de podotherapeut 
Als de hoofdbehandelaar een Sims- of risicoclassificatie* van 2 of hoger vaststelt, dient de patiënt te worden doorverwezen naar de podotherapeut. De podotherapeut voert dan een gericht voetonderzoek uit en stelt op basis daarvan een zorgpakket samen om de preventieve voetzorg te starten, vaak i.c.m. de medisch pedicure. Bij een classificatie van 0 is verwijzing niet nodig. Bij een classificatie van 1 is het aan de arts om te verwijzen naar de podotherapeut of zelf de patiënt terug te zien voor een zesmaandelijkse controle. 

*Sims-classificatie voor preventie voetulcera (geen diabetische voet) 

Voor dit onderzoek is een verwijzing van de hoofdbehandelaar/huisarts nodig, met daarin: 
1. De aanwezige risicofactor(en) 
2. De vastgestelde Sims-/risicoclassificatie 
Een digitale verwijzing via beveiligde kanalen zoals ZorgDomein heeft de voorkeur. 

Terug naar overzicht