AF-ketenzorg: eerstelijns echocardiogram MZH niet meer beschikbaar

10 april 2024

Patiënten waarbij recent de diagnose Atriumfibrilleren (AF) is gesteld worden, op basis van het zorgprotocol, verwezen voor een eerstelijns echocardiogram om onderliggend lijden uit te sluiten. Hierover hebben we afspraken gemaakt met verschillende ziekenhuizen. Deze echo wordt ingezet zonder dat dit ten laste gaat van het eigen risico van de patiënt. Het hoofdbehandelaarschap voor de AF-zorg blijft in dit geval bij de huisarts. Het Martini Ziekenhuis (MZH) heeft aangegeven deze echocardiogram niet langer te kunnen leveren tegen de huidige afspraken.

Hierover zijn we met het Martini Ziekenhuis in gesprek gegaan. Helaas is de uitkomst dat het per heden niet meer mogelijk is om deze eerstelijns echocardiogram in het kader van de AF-ketenzorg aan te vragen bij het MZH. Deze verwijsoptie wordt daarom verwijderd uit ZorgDomein.

In de overige gecontracteerde ziekenhuizen (OZG, Treant, UMCG en Nij Smellinghe) is deze echocardiogram wel beschikbaar. Zoals je gewend bent kun je de patiënt daarvoor verwijzen via ZorgDomein, met het daarvoor bestemde aanvraagformulier (echo in het kader van AF-ketenzorg GHC).

We hopen op termijn tot nieuwe afspraken te komen met het Martini Ziekenhuis. Als je in de praktijk problemen ervaart met de beschikbaarheid van deze echo in onze regio dan horen we dat graag.

Terug naar overzicht