Pilot Verpleegkundige Topzorg: specialistische ondersteuning bij cliënten in de palliatieve fase met (verwachte) complexe zorgsituaties

10 april 2024

Verpleegkundige Topzorg heeft aan de GHC gevraagd de volgende informatie te delen met huisartsen en praktijkmedewerkers. Vanaf nu start een pilot waarin in palliatieve zorg gespecialiseerde verpleegkundigen (IPZGV) beschikbaar worden gesteld. Huisartsen kunnen via de wijkverpleegkundige gebruikmaken van deze mogelijkheid een IPZGV in te zetten.

Alle thuiszorgteams in de provincie Groningen en de Kop van Drenthe kunnen nu vroegtijdig de ondersteuning krijgen van een IPZGV bij cliënten in de palliatieve fase met (verwachte) complexe zorgsituaties. De inzet van de IPZGV is onderdeel van een pilot die Verpleegkundige Topzorg in samenwerking met Zorgadvies Groningen en de Netwerken Palliatieve Zorg Provincie Groningen uitvoert. Door specialistische palliatieve kennis laagdrempelig en transmuraal beschikbaar te stellen willen de partijen de kwaliteit van palliatieve zorg thuis verder verhogen.

Hoe ziet de ondersteuning eruit?
De IPZGV beoordeelt de situatie en ondersteunt de (regisserend) wijkverpleegkundige bij het opstellen van het individueel (proactief) zorgplan. De IPZGV stemt tevens met wijkverpleegkundige, huisarts en cliënt en familie af hoe de verdere ondersteuning eruit gaat zien.

Cliënten aanmelden voor de pilot
Iedere thuiswonende en als palliatief gemarkeerde cliënt in de provincie Groningen en de Kop van Drenthe die complexe dan wel verwachte complexe zorg nodig heeft, kan worden aangemeld voor de pilot. Het aanmelden van een cliënt kan via de wijkverpleegkundige van de betrokken/beoogde thuiszorgorganisatie, na overleg met cliënt en wijkverpleegkundige. Aanmelding via de wijkverpleegkundige heeft de voorkeur. Indien er geen thuiszorgorganisatie betrokken is, kan de huisarts de aanmelding ook doen.

Meer informatie en aanmelden
Ga naar de website van Verpleegkundige Topzorg of mail naar palliatief@verpleegkundigetopzorg.nl

Wil je meer weten over de pilot zelf, dan kun je contact opnemen met de projectleider: Paulien den Arend (p.denarend@zorgadviesgroningen.nl).

Terug naar overzicht