Praktijkondersteuner Marleen Smit deelt haar ervaring met project CNS

29 februari 2024

Door deelname aan het project Chronische Nierschade (CNS) krijg je met een eenvoudig stappenplan de patiënten met een verhoogd risico op CNS in jouw praktijk (beter) in beeld en kun je passende actie ondernemen. Met het vroeg opsporen en behandelen van (een verhoogd risico op) CNS kan het risico op hart- en vaatziekten worden verlaagd en kan veel schade worden voorkomen. Je ontvangt hiervoor een vergoeding. Veel huisartsenpraktijken hebben door deelname aan dit project al gebruikgemaakt van deze mogelijkheid om met een relatief kleine inzet van de huisartsenpraktijk, een grote gezondheidswinst voor patiënten te behalen. Zo ook huisartsenpraktijk Jager in Hoogezand. Praktijkondersteuner Marleen Smit vertelt wat deelname aan dit project hen heeft opgeleverd. Ook meedoen? Dat kan nog.

kidney.jpg

In april 2023 zijn we vanuit de GHC gestart met dit project. En dat heeft mooie resultaten opgeleverd tot nu toe! Enkele cijfers:

  • 134 van de 185 huisartsenpraktijken hebben zich aangemeld voor het project;
  • 98 praktijken hebben dit project al afgerond en samen hebben deze ruim 1200 risicopatiënten opgespoord. Deze patiënten worden nu structureel vervolgd.

Praktijkondersteuner Marleen Smit aan het woord
Marleen Smit van huisartsenpraktijk Jager in Hoogezand vertelt over hun deelname aan het project Chronische Nierschade.

Wat was de reden voor jullie praktijk om mee te doen?
“Hoewel we de patiënten met (een verhoogd risico op) chronische nierschade al best goed in beeld hadden, wilden we meer inzicht krijgen. We wilden nagaan of we op de goede weg zaten.”

Wat heeft het project voor jullie opgeleverd?
“Dat we hierdoor nog meer alert zijn op patiënten met (een verhoogd risico op) chronische nierschade. We hebben meer overzicht, waardoor we meer proactief kunnen handelen en meer zelf kunnen doen. Zo merken we dat we sneller een digitale consultatie starten, waardoor een patiënt niet direct hoeft te worden verwezen naar de specialist. Deelname aan dit project is voor ons dus zeker handig geweest!”

Ook meedoen en afronden?
Wil je ook meedoen aan het project CNS, maar heb je je nog niet aangemeld? Dat kan nog! Je ontvangt hierover binnenkort van ons nader bericht. Je kunt ook contact opnemen met je praktijkconsulent.

Huisartsenpraktijken die meedoen dienen het project vóór 1 juli 2024 af te ronden. Dit doe je door voor die tijd als huisarts het formulier ‘afronden project CNS’ online in te vullen. De link naar het formulier vind je in de bevestigingsmail en in de aanmeldbevestiging in het portaal www.zorgverlenersgroningen.nl.

Meer informatie
Zie voor meer informatie deze webpagina op de GHC-site. Bij inhoudelijke vragen over het project, kun je contact opnemen met je praktijkconsulent. Voor vragen over de vergoeding, kun je terecht bij Nienke Boendermaker.

Terug naar overzicht