Digitale consultatie: actuele data via professionele samenvatting, voor huisartsenpraktijken die werken met Medicom, MicroHis en OmniHis

27 juli 2023

Per 1 augustus 2023 zijn er in VIPLive enkele veranderingen doorgevoerd in de digitale consultatiemodule. Deze veranderingen gelden voor het meesturen van medische gegevens bij een digitale consultatie voor huisartsenpraktijken die werken met Medicom, MicroHIS en OmniHIS.

unsplash_npxXWgQ33ZQ.jpg

Situatie vóór 1 augustus 2023: op basis van HIS-extractie data
De consultatiefunctie in VIPLive was zo ingericht dat door middel van een HIS-extractie medische gegevens, indien gewenst, worden meegestuurd met de consultatie. De extractie gebeurt periodiek, op basis van de instellingen van de huisarts. Doorgaans is dit wekelijks, tweewekelijks, maandelijks of driemaandelijks. Deze extractie betreft de volgende medische gegevens: episodes, meetwaarden en medicatie.

Nadelen:

  • Recente uitslagen van bloedonderzoek gaan niet mee als deze nog niet in een extractie zitten. Bijvoorbeeld: extractie in HIS is altijd wekelijks op zondag. Huisarts krijgt op maandag de bloeduitslagen van een patiënt binnen. Op basis hiervan wil hij een consultatievraag stellen aan de medisch specialist. De recente bloeduitslagen gaan niet mee, omdat de extractie wekelijks op zondag is.
  • De extractie beschikt niet over de journaalregels (SOEP-regels). Hierdoor moet de huisarts bij de consultatievraag uitgebreider zijn in zijn onderbouwing.
  • Er is geen mogelijkheid om medische gegevens (episodes, meetwaarden en medicatie) die niet van toegevoegde waarde zijn uit te vinken.


Nieuwe situatie vanaf 1 augustus: op elk gewenst moment actuele data meesturen d.m.v. professionele samenvatting.
Er wordt geen gebruik meer gemaakt van een HIS-extractie, maar van een professionele samenvatting uit het HIS. Deze vervangt de hierboven beschreven HIS-extractie.

Wanneer de huisarts door middel van de Single Sign On knop (SSO) vanuit het HIS naar VIPLive gaat (VIPLive met dossier), stuurt het HIS een professionele samenvatting van de patiënt mee. In de professionele samenvatting staan de medische gegevens (episodes, meetwaarden, medicatie en journaalregels) van de afgelopen 100 dagen. Deze professionele samenvatting blijft 10 dagen in VIPLive staan en kan gebruikt worden voor een consultatie.

Voordelen:

  • De medische gegevens zijn echt actueel.
  • De journaalregels (SOEP-regels) van de episodes komen mee.
  • Het is voor alle medische gegevens (episodes, meetwaarden, medicatie en journaalregels) mogelijk om ze uit te vinken.


Let op: deze verbeteringen worden alleen doorgevoerd voor huisartsenpraktijken met Medicom, MicroHIS en OmniHIS
Voor de gebruikers van andere HIS’sen blijft de ‘huidige situatie’ zoals hierboven beschreven van toepassing. Bekijk het overzicht van VIPLive voor hoe dit per HIS zit.

Meer informatie
Bekijk de handleiding consultatie starten vanuit de huisartsenpraktijk. Hierin vind je eerst de algemene handleiding voor het starten van een consultatie, onderaan vind je de aanpassingen voor de eerdergenoemde HIS’sen. Ook kun je de kennisvideo Consulteren door middel van de professionele samenvatting bekijken (01:48m)

Terug naar overzicht