Digitale consultatie met kaderhuisarts Astma/COPD

8 juli 2022

Huisartsenpraktijken kunnen binnenkort via VIPLive een digitale consultatievraag stellen aan onze kaderhuisarts Astma/COPD: Roland Riemersma, huisarts bij Gezondheidscentrum Overdiep in Appingedam. Hij vertelt over de meerwaarde van deze nieuwe mogelijkheid, die in eerste instantie als pilot beschikbaar is.

foto Roland.jpg

Volgens Roland is in sommige gevallen een consult van een specialist niet nodig, maar wil je laagdrempelig sparren met een collega-huisarts over vragen die je hebt. Hij noemt een aantal voorbeelden: Is de diagnose zo voldoende zeker gesteld? Is er mogelijk nog een andere verklaring voor deze longcurve en klachten? Welke behandeling kan ik het beste opstarten bij deze patiënt? Deze en andere vragen kun je vanaf 8 augustus eenvoudig digitaal stellen aan de kaderhuisarts Astma/COPD. Roland: “Het lijkt me leuk en vooral nuttig om samen met jullie, door deze extra ondersteuning, de kwaliteit van de diagnostiek, behandeling en monitoring van onze astma- en COPD-patiënten te verbeteren.”

Wanneer consulteer je de kaderhuisarts Astma/COPD?

  • Wanneer je je als huisarts en praktijkondersteuner/praktijkverpleegkundige afvraagt hoe je het longfunctieonderzoek moet interpreteren (diagnostiek). Of wanneer je een behandeladvies wilt. Pas wanneer je als huisarts en praktijkmedewerker er samen niet uitkomt, kun je de kaderhuisarts consulteren. De eigen huisarts beoordeelt dus altijd eerst zelf de vraag.
  • Huisartsenpraktijken die tijdelijk niet de spirometrie kunnen beoordelen. Bijvoorbeeld door personele wisselingen of doordat ze in afwachting van nascholing zijn. In dat geval kun je tijdelijk bij de kaderhuisarts terecht met je vragen over bijzondere casuïstiek.

Wanneer consulteer je direct de longarts?

  • Wanneer de longarts hoofdbehandelaar is van de patiënt.
  • Wanneer je huisartsenpraktijk is aangesloten bij de Astma/COPD-dienst van Certe. De longarts heeft deze uitslagen al geïnterpreteerd, dus bij vragen hierover consulteer je ook de beoordelend longarts van Certe. 

Hoe stel je een digitale consultatievraag aan de kaderhuisarts?
Je stelt je vraag zoals je gewend bent bij digitale consultatie. In de handleiding van VIPLive lees je stap voor stap na hoe je dit doet. Selecteer de kaderhuisarts Astma/COPD in het overzicht in de digitale consultatiemodule.

De digitale consultatiemogelijkheid tussen huisartsenpraktijk en longarts blijft ook gewoon bestaan. Als huisarts blijf je hoofdbehandelaar en eindverantwoordelijk voor de uitvoering van het advies en de zorg.

Welke gegevens stuur je mee?
Met de consultatievraag aan de kaderhuisarts Astma/COPD stuur je de volgende gegevens mee.

Voor interpretatie spirometrie:

  • spirometriecurve
  • waardes-PDF

Voor een behandeladvies:

Antwoord
Binnen vijf werkdagen ontvang je antwoord van onze kaderhuisarts. Let op: digitale consultatie gebruik je niet voor spoedvragen.

Vergoeding
Er is geen aparte vergoeding voor een digitaal consult met de kaderhuisarts. Dit valt binnen het ketenzorgtarief.

Vragen?
Heb je vragen? Neem dan contact met Carola Janssen (coördinator digitalisering), via c.janssen@ghcgroningen.nl of via 06 1877 4502.

Terug naar overzicht