Afgeraden om spirometrie te verrichten

12 oktober 2020

Het wordt weer afgeraden om spirometrie uit te voeren in de huisartsenpraktijk. Door de sterke toename van het aantal coronabesmettingen in Nederland zijn per 6 oktober 2020 nieuwe CAHAG-adviezen van kracht. Er wordt net als in het voorjaar afgeraden om spirometrie te verrichten in de huisartsenpraktijk.

Wij adviseren u om regelmatig de CAHAG-adviezen te lezen.

Spirometrie met de SpiroPerfect van Welch Allyn
Bij bijvoorbeeld SpiroPerfect van Welch Allyn wordt gebruik gemaakt van een disposable flowtransducer, zonder bacteriefilter. Er is een bacteriefilter dat op deze transducer geplaatst kan worden, de MADA83, maar het is nog niet bekend of die voldoet aan de ATS/ER- meeteisen voor spirometrie. Er zijn nieuwe linearisatie-codes nodig om te zorgen dat de meetresultaten voldoen aan de ATS/ERS-meeteisen. Deze codes zijn er nu nog niet. Welch Allyn zet veel druk om zo spoedig mogelijk de codes te distribueren, maar kan (nog) geen datum geven. Op de website van de CAHAG kunt u meer achtergrondinformatie lezen over de diverse spirometers.

Spirometrie via Certe
Wat betreft de uitvoering van spirometrie via Certe, verwijzen wij u naar de nieuwsbrief van de GHC van 3 september 2020. In deze nieuwsbrief kunt u de voor u relevante informatie nalezen.

Terug naar overzicht