Afgeraden om spirometrie te verrichten

22 oktober 2020

Het wordt weer afgeraden om spirometrie uit te voeren in de huisartsenpraktijk. Door de sterke toename van het aantal coronabesmettingen in Nederland zijn per 6 oktober 2020 nieuwe CAHAG-adviezen van kracht. Er wordt net als in het voorjaar afgeraden om spirometrie te verrichten in de huisartsenpraktijk.

Wij adviseren u om regelmatig de CAHAG-adviezen te lezen.

Spirometrie met de SpiroPerfect van Welch Allyn
Bij bijvoorbeeld SpiroPerfect van Welch Allyn wordt gebruik gemaakt van een disposable flowtransducer, zonder bacteriefilter. Er is een bacteriefilter dat op deze transducer geplaatst kan worden, de MADA83, maar het is nog niet bekend of die voldoet aan de ATS/ER- meeteisen voor spirometrie. Er zijn nieuwe linearisatie-codes nodig om te zorgen dat de meetresultaten voldoen aan de ATS/ERS-meeteisen. Deze codes zijn er nu nog niet. Welch Allyn zet veel druk om zo spoedig mogelijk de codes te distribueren, maar kan (nog) geen datum geven. Op de website van de CAHAG kunt u meer achtergrondinformatie lezen over de diverse spirometers.

Spirometrie via Certe
Wat betreft de uitvoering van spirometrie via Certe, verwijzen wij u naar de nieuwsbrief van de GHC van 3 september 2020. In deze nieuwsbrief kunt u de voor u relevante informatie nalezen.

======================

Update 22 oktober 2020

CASPIR-nascholingen in 2020

In aansluiting op het advies van de CAHAG heeft de GHC besloten tot 1 januari 2021 geen CASPIR-nascholingen meer te organiseren. We willen u attent maken op de mogelijkheid om digitale nascholingen te volgen via CASPIR Online.

CASPIR Online 2020
CASPIR Online is een digitale nascholing die thuis achter de laptop of tablet gemaakt kan worden. Deze e-learningmodule volgt u in de digitale leeromgeving van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en bestaat uit 12 casussen verdeeld over één kalenderjaar. In plaats van twee keer module 6 te volgen in drie jaar kan ook gekozen worden voor één keer module 6 en één keer CASPIR online.

CASPIR online duurt één kalenderjaar. U kunt op ieder moment beginnen. Start u bijvoorbeeld in oktober 2020 dan staan de casussen van januari 2020 tot en met september 2020 al klaar in de digitale leeromgeving. Na afloop van het kalenderjaar heeft u tot 1 april 2021 de tijd om de cursus af te ronden. Heeft u na het volgen van CASPIR online recht op een CASPIR-hercertificaat? Dan ontvangt u deze automatisch per e-mail ná 1 april 2021 en vóór 1 juni 2021.

Aanmelding CASPIR Online voor 1 december 2020
Graag brengen we de volgende onderwerpen bij u onder de aandacht:

  • Deze e-learning is geen duo-cursus. Zowel de huisarts als de praktijkondersteuner/praktijkverpleegkundige dienen zich apart aan te melden voor CASPIR online en de casussen op het eigen account te doorlopen
  • U dient de inlogcode vóór 1 december 2020 te activeren op de website van de CAHAG
  • Indien u CASPIR online volgt/gaat volgen, verzoeken wij u dit door te geven aan: Karen Diephuis (nascholingscoördinator Elann), via k.diephuis@elann.nl of 050 366 6440.

Meer informatie
Op de website van de CAHAG is informatie over het programma, de aanmelding en de inschrijfkosten op een rij gezet.

Terug naar overzicht