GHC Groningen

 
Nieuws

Digitaal consulteren standaard werkwijze

Na een succesvolle pilot is digitaal consulteren nu een standaard werkwijze geworden.

Wat is digitaal consulteren?

Met digitale consultatie stelt u als huisarts laagdrempelig en eenvoudig een consultatievraag aan een medisch specialist over een patiënt. Denk bijvoorbeeld aan een vraag over medicatie waardoor de specialist de patiënt hiervoor niet op het consult hoeft te zien. De medisch specialist beantwoordt deze vraag van de huisarts binnen twee werkdagen. Dit gebeurt via een module in de beveiligde omgeving van het programma VIPLive.

Van pilot naar standaard werkwijze

Sinds 1 mei 2018 kunnen bij de GHC aangesloten huisartsen in een pilot digitaal consulteren met medisch specialisten van het Martini Ziekenhuis. Huisartsen die regelmatig naar het Martini Ziekenhuis verwijzen, deden mee aan deze pilot. Deze huisartsen gaven in de evaluatie aan blij te zijn met deze overlegmogelijkheid. Zo waarderen ze de flexibiliteit: de huisarts kan een vraag stellen aan een medisch specialist wanneer het de huisarts zelf uitkomt. Er zijn tot en met februari 2019 dan ook 253 consultatievragen gesteld en beantwoord. Deze consultatievragen zijn gesteld vanuit 66 huisartsenpraktijken. De verwachting is dat daarmee een substantieel aantal verwijzingen is voorkomen.


Reden genoeg dus om deze pilot vanaf nu in te voeren als reguliere werkwijze. Voorlopig gaat het alleen om digitaal consulteren met medisch specialisten van het Martini Ziekenhuis. Huisartsen die regelmatig naar het Martini Ziekenhuis verwijzen kunnen daarom deze digitale consultatie inzetten. Wel is het streven van de GHC om digitaal consulteren uit te breiden naar andere ziekenhuizen in het werkgebied van de GHC.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over digitaal consulteren op www.ghcgroningen.nl/viplive. Heeft u vragen? Neem dan contact op met Marcel van Keulen, via m.van.keulen@ghcgroningen.nl of 050-3695039. Voor technische vragen over VIPLive kunt u rechtstreeks contact opnemen met Calculus: 088-5281060.
 

N.B. Dit bericht gaat over de algemene digitale consultatie met het Martini Ziekenhuis en niet over digitale consultatie voor de ketens Atriumfibrilleren, COPD en Astma.
 

10 april 2019

Nieuwsarchief »