GHC Groningen

 
Nieuws

Digitaal consulteren: uitbreiding

Digitaal consulteren over ketenzorg-overstijgende onderwerpen kan tot nu toe alleen met medisch specialisten van het Martini Ziekenhuis. En dit is tot nu toe enkel beschikbaar voor huisartsen die regelmatig naar dit ziekenhuis verwijzen. De GHC werkt op dit moment aan de uitbreiding van deze digitale contactmogelijkheid naar andere ziekenhuizen. Lees verder voor dit én ander nieuws!

Uitbreiding

Momenteel is de GHC in gesprek met verschillende ziekenhuizen in en rond het werkgebied van de GHC. Doel hiervan is digitale consultatie stapsgewijs uitbreiden: eerst haken het UMCG en het OZG aan, eerst met enkele medisch specialismen. Vanaf dan is digitaal consulteren niet langer beschikbaar voor alleen huisartsen die regelmatig naar het Martini Ziekenhuis verwijzen, maar voor alle bij de GHC aangesloten huisartsen. Ook binnen het Martini Ziekenhuis neemt de deelname aan digitaal consulteren toe: vanaf 1 januari 2020 sluiten interne geneeskunde en reumatologie aan.


Huisartsen krijgen dus geleidelijk aan steeds meer keuze in ziekenhuizen en specialismen waaraan ze consultatievragen kunnen stellen. Deze ontwikkeling sluit aan bij de wens van huisartsen dat digitaal consulteren wordt uitgebreid.

Liever een digitale consultatie dan een telefoontje

Medisch specialisten geven aan liever digitale consultaties dan telefoontjes te ontvangen. Ze kunnen dan met de vraag aan de slag wanneer het hen zelf uitkomt. Net als dat u als huisarts digitaal consulteert op een zelf gekozen moment. De digitale consultaties worden bovendien opgeslagen in het HIS en het ZIS. Bij bellen ligt dat anders: dan zijn de huisarts en de medisch specialist meer afhankelijk van wanneer de ander beschikbaar is. En telefonisch overleg wordt niet automatisch vastgelegd. Wilt u een vraag stellen aan de tweede lijn? Stel deze dan via een digitale consultatie als dit mogelijk is. De medisch specialisten zien er graag meer van tegemoet!

Ter herinnering: hoe werkt digitaal consulteren

Ter herinnering voor huisartsen die al digitaal kunnen consulteren:

  • Kies het juiste onderwerp in de digitale consultatiemodule van VIPLive, voordat u hier uw digitale consultatievraag stelt. Selecteer AF, COPD of Astma wanneer u een digitale consultatie wilt doen voor één van deze zorgprogramma’s. Kies één van de andere onderwerpen wanneer u een vraag heeft die niet onder een zorgprogramma valt. Zo wordt de digitale consultatie op de juiste manier gedeclareerd voor de huisarts en de medisch specialist, wanneer de medisch specialist de consultatie afsluit.
  • Vraag, indien dat nog niet geregeld is, VIPLive-inloggegevens aan bij Calculus voor huisartsen in loondienst en voor waarnemend huisartsen. Dit doet u eenvoudig via het aanvraagformulier van Calculus. Huisartsen in loondienst en waarnemend huisartsen hebben op die manier toegang tot de voor hen relevante modules in VIPLive. Zo kunnen zij ook digitale consultatievragen stellen.

Meer weten

Wilt u meer weten over digitaal consulteren, bijvoorbeeld met welke specialismen dit tot nu toe mogelijk is? Kijk dan op de GHC-site. Zodra andere ziekenhuizen zijn aangesloten, ontvangt u meer informatie.

 

31 oktober 2019

Nieuwsarchief »